fredag 19 februari 2010

När viktiga beslut eller mål ska fattas

då menar jag inte "fattas" utan "fattas" "ler

Det finns endel saker som jag brukar tänka på för att fatta rätt beslut och rätt mål.
När gäller att både beslutet och målet är noga Genomtänkt.
När man får ett "smaskigt" erbjudande är det ofta lätt att förhasta sig och tänker lätt bara på fördelarna och sen när hjärnan hunnit att bearbeta kan frågor uppstå och det blir kanske inte alltid de svaren du hade förväntat dig höra. Hur bra erbjudandet än låter så tänk alltid igenom det. Den tiden måste du ta och får du inte ens en minimal tid till att överväga så dra öronen åt dig. Motparten bör ha förståelse att ett beslut som kan göra stora eller även mindre förändingar måste så klart tänkas igenom.
Lista gärna en lista för fördelar och nackdelar. Fundera ut Frågor som du vill ha svar på och vilka svar som du förväntar dig att få. Inga frågor är dumma.
När du tagit ett beslut kom alltid ihåg Varför du valde just detta beslutet och vilka faktorer som påverkade dig för just den riktiningen. Detta föratt i framtiden inte ångra sig.
Sen är det bara köra!

När det gäller mål så ska det vara ett tydligt mål som gärna är mätbart.
Du ska veta hur du ska nå målet.
Vad driver dig till att nå mållinjen och vad kan tänkas bromsa dig.
Gör gärna upp en plan B för bromsningarna så du är förberedd och vet hur du hanterar dessa om de skulle uppstå så du inte "går in i väggen" och ger upp.
Målet ska vara realistiskt. det måste gå att uppnå men det ska inte vara för enkelt utan det ska krävas ansträngning.
Sätt också upp en deadline när du ska ha nått målet och gör gärna en tidsaxel med delmål. Det blir då lättare att följa upp i vilken riktning man är påväg emot och kan göra justeringar i "rätt tid".
En belöning för varje klarat delmål och när målets uppnåpts brukar vara en morot!

Lite korta och enkla tips bara för att nå sin mål-linje! Man kan gå väldigt djupt in på beslut och mål som är riktigt intressant men nu skrapar jag bara lite på ytan.
Tänk på att "En seglare väntar aldrig på rätt vind utan lär sig segla".

I övrigt smakade min morgongröt med pepparkakskrydda så smaskigt!!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar