tisdag 28 juli 2009

Lite kort om hur viktigt vattnet är

Att tillföra vätska till kroppen och just vatten, är ett av våra viktigaste näringsämne. Vi kan bara överleva några få dagar utan vatten medans andra näringsämnen kan vi vara utan i veckor, månader eller tom ännu längre. Vad har bland annat vattnet för betydanade funktioner för våra kroppar kan man undra?

1.Transporterar näringsämnen och avfallsprodukter genom hela kroppen.
2. Fungerar som upplösare för mineraler, vitaminer, aminosyror, glukos och en mångfald av andra mindre molekyler.
3.Fungerar som smörjmedel och dämpare kring leder.
4. Fungerar som stötabsorberare inuti ögonen, ryggraden och, vid graviditet, kring fostret.
5. Hjälper till att reglera kroppstemperaturen.
6. Hjälper till att bibehålla blodvolymen. (brist på vatten gör blodet mer trögflytande)

En brist på vatten gör dessutom oss trötta och okoncentrerade, otåliga, vilket gör oss på dåligt humör och huvudvärk. När man får kramp kan det också vara en kombination av både salt och vätskebrist.
Vi förlorar vätska när vi kissar och av annan avföring, vid svettningar, när vi andas. Därför är det viktigt att fylla på vätskedepåerna och ju mer man tränar och rör på sig ju mer vätska behöver så klart kroppen. Träningen vi utsätter kroppen för kräver en bra blodcirkulation. En bra cirkulation krävs för att överskottsvärmen ska kunna ledas bort ifrån kroppen. har vi inte tillräckligt med vätska finns risk för uttorkning och värmeslag och även skada våra inre organ. Under sommardagarna behöver vi tillföra extra mycket vatten till kroppen.
För att veta om man har en bra vätskebalans i kroppen är att se hur färgen på sitt urin är. Är det mörkt i färgen ska du öka ditt vätskeintag.
Vatten tycker jag är den absolut godaste drycken!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar