onsdag 10 mars 2010

Riskprofiler för Diabetes

Finns någon i din omgivning med ibland någon av dessa profiler eller du själv? Lite enkla åtgärdtips för att hamna på rätt väg igen.
Det är aldrig för sent att förändra sin vardag till det bättre! Vidta åtgärder redan nu för ett bättre och längre liv.

1, Du gör för lite - åtgärd: Börja träna regelbundet. Med träningen innebär inte att man måste gå till någon form av lokal utan ibland kan en liten förändring till slut bli en stor. Börja vardagsmotionera mera. Promenera, cykla, gå i trapporna istället för hissen, skriv ut dina papper på en skrivare längre bort, aktivera kroppen så mycket du kan.
2, Du väger för mycket - åtgärd: Förutom motionen (se ovan) bör du även se över dina matvanor. Skriv en kostdagbok för en vecka för att se VAD du stoppar i dig och vilket energi intag du ligger på. Enkel justering kan vara att lägga till mer grönsaker på tallriken. Minska på sockret och flottiga såser och snabbmat. Det synliga sockret är det enklaste att justera.
3, Du dricker för mycket alkohol - Åtgärd: Med mycket alkohol i kroppen är det svårt att hålla vikten. Begränsa dig.
4, Du äter fel kost - Åtgärd: Skriv kostdagbok för att få en bättre bild av hur dina matvanor ser ut under en vecka och justera sedan.
5, Du sover för lite - Åtgärd: Försök få ordning på sömnen med regelbunda tider. Varva ner innan du går och lägger dig och undvik uppiggande drycker som kaffe innan sängdags.
6, Du röker - Åtgärd: Fimpa
7, Du stressar för mycket - Åtgärd: Hitta en bra vardag som får dig lugn.


Vi har alla olika kroppstyper och det viktigaste är hur vi ser ut på vår INSIDA.
Var inte avundsjuk på en smal kroppstyp som du vet äter mycket snask och godis och sällan äter bra mat. Insidan har dåliga värden.
En smal kroppstyp som äter massa socker är en större riskgrupp av att drabbas av diabetes och hjärt & kärlsjukdomar än en person som har en mer stor kroppstyp men som äter hälsosammare även att den smala inte lägger på sig på utsidan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar